Historiek

Wielerclub De Verenigde Sportvrienden werd in 1943 onder impuls van de heren, Goethals, bakker en Theofiel Lodewijckx, herbergier – haarkapper opgericht.

De doelstelling van deze pioniers was de wielersport, toch één van de voornaamste vorm van ontspanning midden het oorlogsgewoel, ook naar de gemeente Boortmeerbeek te halen.Van meet af van aan ging het dus om een club die zich bezig hield met het inrichten van wielerkoersen binnen de gemeente Boortmeerbeek.

Hoogconjunctuur kende onze vereniging midden de jaren 60 met de inrichting van de beruchte tourcriteriums.

In die jaren was de plaatselijke brouwerij het Sas in het wielerpeloton aanwezig als co -sponsor van de sportgroep “Groene Leeuw”.

Een ander hoogtepunt binnen onze vereniging was in 1984, in samenwerking met de Haachtse wielerclub richtten we voor het eerst het Provinciaal Kampioenschap voor de provincie Vlaams - Brabant in.

In de loop der jaren bleef de vereniging actief in Boortmeerbeek want er waren steeds wel enkele jongeren die zich tot het koersen aangetrokken voelden.

Tijdens het gouden jubileum van ons vereniging in 1993 kende onze vereniging een nieuwe relance.

Wijlen Koning Boudewijn verleende de titel “Koninklijk” aan onze vereniging .

En opnieuw werden de Provinciale Kampioenschappen van Vlaams - Brabant aan ons toegekend.

Ondertussen heeft onze vereniging niet stil gezeten. Noch steeds worden de doelstellingen binnen onze vereniging hoog in het vaandel gedragen.

Na al die tijd trachten we de wielersport in onze gemeente te promoten en een daadwerkelijke steun te zijn in de opleiding en begeleiding van de plaatselijke renners.

Zo organiseert de club jaarlijks een aantal wielerwedstrijden waarin alle categorieën en leeftijdklassen aanbod komen. 

De categorie waarin een plaatselijke renner actief is krijgt steeds wat extra aandacht.

Want als ons land wilt blijven meedraaien in het mondiale wielercircus mag de wieleropleiding zeker niet verwaarloosd worden.

We zijn er dan ook van overtuigd dat onze onverdroten inzet en werking een steentje bijdraagt tot het succes van de wielersport in België.

Daarom zullen wij, als bestuur van de Koninklijke Wielerclub de Verenigde Sportvrienden vzw dan ook alles in het werk stellen om Boortmeerbeek en U keer op keer aangename wielernamiddagen te bezorgen.

Wielerboek "het is koers in het dorp"

Op 8 juni 2013 verscheen het wielerboek

" HET IS KOERS IN HET DORP " naar de hand van clubvoorzitter Maurits Pauwels.

In dit boek verdiept onze voorzitter Maurits Pauwels zich in de geschiedenis en het ontstaan van onze wielerclub
en het wielergebeuren binnen onze gemeente Boortmeerbeek.

De passie voor de wereld van het veloke en de nostalgie naar de wielersport van de jaren vijftig heeft een bijzondere plaats in het leven van onze voorzitter. Voor eerst ging hij grasduinen in de geschiedenis van de wielersport in zijn eigen Boortmeerbeek. Het werd een spannende en leerrijke zoektocht waarin hij iedereen wil laten meedelen . Het verhaal dus van de plaatselijke renner op zoek naar geluk en faam en van de supporter die zijn poulain aanmoedigt.

De titel "Het is koers in het dorp" is gekozen omdat deze uitspraak typerend is voor Boortmeerbeek. Nu nog als de Rodania-tune weerklinkt zegt men : " 't is zeker koers in het dorp ?" Hij hoopt samen met de lezer deze tune nog lang te mogen horen !

Geïnteresseerd in de geschiedenis van Koninklijke Wielerclub de Verenigde Sportvrienden ?

Bestel dan dit wielerboek: " Het is koers in het dorp"

Kostprijs : 25,00 €

( excl. port en verzendingskosten )  

 

Bestelformulier boek " HET IS KOERS IN HET DORP "