Wielerclub Boortmeerbeek organiseert eerste cross sinds 1960

30-11-2014 11:00

Foto Stefan Van De Weyer

Een kleine tien leden van de organisatie van De Koninklijke Wielerclub de Verenigde Sportvrienden Boortmeerbeek was 's avonds laat, de dag voor de race, nog aan de omloop van hun cyclocross aan het werken. Ze organiseerden hun eerste veldrit sinds 1960. Daags nadien mochten ze over tien wedstrijden ongeveer 230 renners verwelkomen. Er werden vijf provinciale kampioenentitels uitgereikt aan de aspiranten (12 tot 14-jarigen) en vier aan de masters. De nieuwe manche van regelmatigheidscriterium De Moedige Veldrijder lokte ruim 550 toeschouwers. "Ik moet zeker dorpsgenoot Jean Schoovaerts bedanken, die ons technisch ondersteunde. Zijn ervaring betekende heel veel voor ons", vertelt Pieter Pauwels, organisator van de wedstrijd.

 
 

 

Provinciale Kampioenschappen Vlaams-Brabant 2015

25-10-2014 14:01

Volgende provinciale kampioenschappen werden door de Vlaams-Brabantse afdeling toegekend tijdens de aanbestedingsvergadering van 25/10/2014:

 • Aspiranten 07/06/2015 KWC Verenigde Sportvrienden Boortmeerbeek
 • Nieuwelingen 10/05/2015 De Snelle Spurters Hoeleden
 • Junioren 17/05/2015 Galmaarden Sportief
 • U23 & Elite z/c 03/05/2015 De Vrije Sportman Stok-Kortenaken
 • Amateurs & masters 16/05/2015 De Snelle Spurters Hoeleden
 • Dames alle categorieën datum nog te bepalen De Sprinters Malderen
 • Tijdrijden alle categorieën 09/04/2015 Zannata Cycling Team Drieslinter

Ter informatie hierbij ook de datums en plaatsen van de provinciale kampioenschappen veldrijden 2014/2015:

 • Formule B (U23 & Elite zc) 16/11/2014 Hoegaards Cyclo-Team
 • Junioren –Nieuwelingen 16/11/2014Hoegaards Cyclo-Team
 • Formule D 29/11/2014 KWC Verenigde Sportvrienden Boortmeerbeek
 • Aspiranten 29/11/2014 KWC Verenigde Sportvrienden Boortmeerbeek
 
 

 

1.12C Wielerhater saboteert wedstrijd

30-08-2014 19:47

Deze spijkers werden op het parcours gevonden. - Stefan Van De Weyer

Deze spijkers werden op het parcours gevonden. - Stefan Van De Weyer De plaatselijke wielerwedstrijd in Schiplaken-Boortmeerbeek is zaterdag ontsierd door een wielerhater en een zwaar ongeval. Zowat de helft van de renners moest de wedstrijd verlaten nadat er moedwillig spijkers op de weg gegooid waren. Alsof dat nog niet genoeg was, werd een renner aangereden door een volgwagen.

Pieter Pauwels van de wielerclub. - Stefan Van De Weyer

Minstens drie ooggetuigen zagen een man op een mountainbike net voor de start handenvol nagels op het parcours gooien. Kort nadien plaatste hij zijn tweewieler in zijn bestelwagen, die aan de sporthal in Boortmeerbeek stond, en verdween. Door d de spijkers reden in de eerste ronde twaalf renners lek, in de volgende dikte dat aantal aan tot dertig. De winnaar Tom Vermeiren reed eveneens lek, maar kreeg een reservewiel.
 

 

Pieter Pauwels secretaris van de wielerclub

Geen zure buur

De organisatie, Wielerclub De Verenigde Sportvrienden, zat erg verveeld met het voorval. "Wij betreuren erg dat dit is voorgevallen want dat is natuurlijk niet plezant", zegt secretaris Pieter Pauwels. "Ik weet niet hoe dit kan gebeuren, wij hebben nog nooit problemen gehad. Een zure buur lijkt me onwaarschijnlijk want iedereen kent ons hier."

Voor de koers gaat de organisatie altijd heel het parcours af om steentjes weg te doen en putten op te vullen, maar volgens Pauwels valt zo'n 'spijkerstrooier' niet te stoppen. "Daar kan je weinig aan doen natuurlijk", vertelt de secretaris. "Het is heel spijtig dat zoveel renners schade hebben aan hun tubes, want die komen nu niet meer terug natuurlijk. We zijn wel bezig om alle renners die platgereden zijn een vergoeding van de club te geven."

En alsof de spijkers nog niet erg genoeg waren, sloef halfweg koers het noodlot opnieuw toe. Belofte Lorenzo Pepermans (21) uit Zemst maakte een schuiver tijdens een stevige plensbui, vond opnieuw aansluiting bij het peloton maar kort nadien kwam een volgwagen in de koers op een verkeersknooppunt akelig dichtbij. De chauffeur merkte Lorenzo te laat op, waardoor hij werd aangetikt door de wagen. Hij kwam zwaar ten val en vloog over een betonblok. "Bij die rotonde werd het opeens erg smal", zegt de man die met de volgwagen reed. "Ik heb die renner niet gezien en ik heb ook niets gevoeld. Ik vind het enorm jammer. Dit is het laatste wat ik wilde."

Lorenzo Pepermans werd gewond afgevoerd. - Vertommen

 
 

 

Provinciaal Kampioenschap voor dames Jeugd en Elite in Boortmeerbeek

29-04-2014 09:00

wielerkalender

DAMES JEUGD

Boortmeerbeek

Start: donderdag om 13.30 uur, Wespelaartsesteenweg 55 ter hoogte van de firma Baeck

Aankomst: rond 14.45 uur, dezelfde plaats

Afstand: 52km in 10 ronden

Organisatie: ‘De Verenigde Sportvrienden’. Clubsecretaris Pieter Pauwels: ‘In afwachting van ons PK krijgen we om 11 uur een wedstrijd voor gentlemen voor inwoners van Groot-Boortmeerbeek en enkele aanpalende gemeentes. Inschrijvingen voor het eerste luik van ons PK zijn tussen 12 en 13 uur. De prijzenpot bedraagt 550 euro.’

 

DAMES ELITE

Boortmeerbeek

Start: donderdag om 15.30 uur, Wespelaarsesteenweg 55 ter hoogte van de firma Baeck

Aankomst: rond 17.40 uur, dezelfde plaats

Afstand: 88 km in 17 plaatselijke ronden van 5,2 km

Organisatie: ‘De Verenigde Sportvrienden’. Clubsecretaris Pieter Pauwels: ‘Terwijl het jongste zussenpaar Pauline en Céline Deltombe uit Boortmeerbeek wel bij de jeugd start, is dat voor hun oudste zus Evelyne niet zo evident. Zo vertoefde ze dit jaar nog enkele maanden in het buitenland en beschikt ze niet over een vergunning. Op dit PK wordt ook gestreden om de Belgische titel bij de studenten, zodat we drie podiums krijgen. Inschrijven kan tussen 14 en 15 uur. De prijzenpot bedraagt 500 euro.’

 

 
 

 

Provinciale Kampioenschappen Vlaams - Brabant 2014 !

13-12-2013 10:30

Tijdrijden: dinsdag 8 april – Melkwezer Linter (Zanata CT)

Dames (alle cat): donderdag 1 mei – Boortmeerbeek (De Verenigde Sportvrienden)

Beloften & Elite zonder contract: zondag 4 mei – Galmaarden (Galmaarden Sportief)

Nieuwelingen: zondag 11 mei – Merchtem (WC De Sprinters)

Junioren: zondag 18 mei – Nieuwrode (WC Hoger Op)

Aspiranten: zondag 8 juni – Stok-Kortenaken (De Vrije Sportman)

Amateurs en Masters: zaterdag 30 augustus – Boortmeerbeek- Schiplaken (De Verenigde Sportvrienden)

 
 

 

1.18 C WIELERWEDSTRIJD TE SCHIPLAKEN

23-08-2013 19:15

Open categorieBoortmeerbeek-Schiplaken

Start: Za 24/8, 15u, Feesttent Harmonie De eendracht, Blokstraat.

Aankomst: 17.15u, Blokstraat.

Afstand: 90 km (15 ronden van 6 km).

Organisatie: ‘De verenigde Sportvrienden’. Clubvoorzitter Maurice Pauwels: ‘Als afsluiter van het seizoen opteren we dit keer voor een wedstrijd die kadert in de open categorie. De prijzenpot bedraagt 450 euro en de wedstrijd gaat door in deelgemeente Schiplaken. We hebben in onze wielergemeente Boortmeerbeek een bewogen wielerjaargang achter de rug en zouden die straks graag afronden met een spannende race. Inschrijvingen tussen 13.45u. en 14.45u.’

 
 

 

Pieter Pauwels nieuwe secretaris Vlaams - Brabantse afdeling 

02-07-2013 22:20
 
Tijdens de buitengewone algemene vergadering van dinsdag 2 juli 2013 werd Pieter Pauwels aangesteld als secretaris van de Vlaams - Brabantse Afdeling en dit tot de algemene vergadering van januari 2017.
 
Door de aanstelling van André Vanlint als voorzitter van de provinciale WPV-commissie was het mandaat van secretaris van de provinciale afdeling vrijgekomen.

 

De wielersport is voor Pieter niet onbekend. Op plaatselijk niveau is hij nauw betrokken bij de werking van de vzw Koninklijke Wielerclub De Verenigde Sportvrienden Boortmeerbeek. Binnen het lokaal bestuur helpt hij als secretaris bij de voorbereidingen en de organisatie van de Boortmeerbeekse wielerwedstrijden.

Als 25-jarige is Pieter allicht één van de jongste secretarissen in de geschiedenis van de wielerbond. Wij wensen hem alle succes toe en hopen dat zijn jong enthousiasme niet alleen zal helpen aan de werking van de Vlaams-Brabantse afdeling maar ook een aanzet mag zijn voor andere jongeren die mee willen helpen aan de bevordering, uitbouw en promotie van de wielersport.

 

 
 
 

 

Voorzitter schrijft boek over wielerclub

16-05-2013 17:19

Zes maanden lang kostte het bloed, zweet en tranen, maar uiteindelijk is Maurits Pauwels klaar met zijn boek over zeventig jaar wielergeschiedenis in Boortmeerbeek.

Maurits is al meer dan dertig jaar voorzitter van de Koninklijke Wielerclub de Verenigde Sportvrienden. De club zag het daglicht in 1943. Nu, zeventig jaar later, wordt dat uitgebreid gevierd. ‘De verjaardag van de club was de aanleiding om mijn boek te schrijven’, zegt de voorzitter die vroeger directeur was bij de FOD Financiën in Leuven.

‘Het heeft wat tijd gekost om alle informatie bij elkaar te graaien, want de oorspronkelijke oprichters van de club zijn intussen overleden. Gelukkig kreeg ik van de weduwe van de eerste voorzitter, Theo Lodewijckx, een pak beeldmateriaal. Dat zette me aan om effectief aan het boek te beginnen.’

Het boek is tweehonderd pagina's dik en vertelt de geschiedenis van de wielerclub. Maar ook de lokale wielerhelden worden er uitgebreid in vernoemd, met foto.

‘Boortmeerbeek was vroeger een echte koersgemeente. Jaarlijks werden er talrijke criteriums georganiseerd.’

Ook al is Maurits voorzitter van de wielerploeg, toch heeft hij zelf nooit veel gefietst. ‘Ik ben altijd onder de indruk geweest van het gebeuren,van de blinkende fietsen, de helden en fietsliteratuur. Ik heb thuis een kast vol met uitsluitend boeken over wielrennen. Als tienjarige ging ik wel eens naar de fietsenmaker om een platte band te laten vervangen. Daar kreeg ik de microbe te pakken: op de muur in de hangar van de fietsenmaker hingen foto's van coureurs. Ik wilde dan ook fietsenmaker worden, maar zover is het nooit gekomen.’

Feestweekend

Het boek kreeg de titel ‘Het is koers in het dorp!’ en die titel kwam er niet zomaar. ‘Vroeger maar ook nu nog hoor je van ver de Rodania-wagen tijdens koerswedstrijden. Ook al wist je niet dat er die dag koers was, wist je het zeker na het herkenbare Rodania-geluid. De mensen zegden toen tegen elkaar ‘Het is koers in het dorp’.

' Het boek dat nu in druk is en in eigen beheer wordt uitgegeven wordt officieel voorgesteld tijdens het feestweekend op 8 en 9 juni in de sporthal van Boortmeerbeek.‘
We voorzien onder meer een ludieke wedstrijd met oude fietsen en oude truitjes. Wie wil deelnemen is nog steeds welkom. In de sporthal knutselen we een tentoonstelling bij elkaar met vooral beelden uit de jaren ‘50 en ‘60, toen het wielrennen in Boortmeerbeek zijn hoogtepunt kende.’ Het boek zal tijdens het weekend ook te koop worden aangeboden.

 
 

 

Vrijwilliger gezocht !!!

02-04-2013 10:29

De organisatie van wielerclub de verenigde sportvrienden vzw zoekt enthousiaste vrijwilligers van minstens 18 jaar die gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken. Beleef de wielersport in Boortmeerbeek van op de eerste rij en laat je meeslepen in de sfeer van enthousiaste supporters die hun renner komen aanmoedigen. We zoeken zowel vrijwilligers op de dag van de wielerwedstrijden, als voor de op- en afbouw van het parcours en de tenten.

 
 

 

Intervieuw Radio 2 met Maurits Pauwels ( Voorzitter)

22-02-2013 13:49

Onze voorzitter Maurits Pauwels kreeg de ploeg van Radio 2 over de vloer.

De reporter en zijn ploeg wouden onze voorzitter intervieuwen.Een intervieuw dat draaid rond het 70 jarig bestaan van onze wielerclub. En natuurlijk ook om het wielerboek over de geschiedenis van onze wielerclub : "De Verenigde Sportvrienden" dat vollop in de maak is.

Maurits Pauwels schrijft het boek naar aanleiding van de viering van het 70- jarig bestaan.

Herbeluister hier het intervieuw.

Intervieuw Radio 2

 
 

 

Wielerclub zoekt verdwenen vlag van zeventig jaar oud

21-02-2013  10:00

De Koninklijke Wielerclub De Verenigde Sportvrienden uit Boortmeerbeek viert op 8 en 9 juni haar zeventigste verjaardag in en rond de gemeentelijke sporthal. Dat gaat gepaard met een tentoonstelling en de voorstelling van het boek ‘Het is koers in het dorp' over de geschiedenis van de wielerclub en het wielrennen in Boortmeerbeek.

Maar een belangrijk voorwerp is spoorloos: de clubvlag uit 1943. Huidig voorzitter en auteur van het boek, Maurits Pauwels was er eindeloos naar op zoek. ‘De vlag is nergens meer te vinden. Het zou voor de tentoonstelling de kroon op het werk zijn als we de vlag alsnog vinden', zegt Pauwels.

‘In de hele clubgeschiedenis hebben we slechts drie clubcafés gekend: Café The Lodewijckx dat al lang niet meer bestaat, Het Brouwershuis van Frans Storms bestaat ook niet meer en Café Perfect. Vermoedelijk is de vlag zoek geraakt bij de sluiting van een van de cafés.'

Ook al vindt Maurits Pauwels het niet onoverkomelijk dat de vlag kwijt is, hij wil ze toch graag terug. ‘Het is een uniek stuk en heeft een grote sentimentele waarde. Een nieuwe vlag maken we niet meer, want dat is niet meer gebruikelijk bij wielerclubs. Maar ik doe een oproep om de zeventig jaar oude vlag alsnog te vinden.'

De vlag wordt hier vastgehouden door Jan Van Sandvoet (links) en de eerste voorzitter van de club Jef Goethals.

De vlag wordt hier vastgehouden door Jan Van Sandvoet (links) en de eerste voorzitter van de club Jef Goethals.

 
 

 

GEZOCHT: Zeventig jaar oude vlag van wielerclub

20-02-2013  15:00

BOORTMEERBEEK - De Koninklijke Wielerclub De Verenigde Sportvrienden uit Boortmeerbeek is naarstig op zoek naar de oorspronkelijke clubvlag uit 1943.

Die is zoek, maar is essentieel voor de viering van het zeventigjarige bestaan van de club in de zomer.

 
 

 

CRITERIUM: 15de Grote Prijs van Boortmeerbeek

27-08-2012 19:29

De organisatie van wielerclub de verenigde sportvrienden vzw zoekt enthousiaste vrijwilligers van minstens 18 jaar die gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken. Beleef de wielersport in Boortmeerbeek van op de eerste rij en laat je meeslepen in de sfeer van enthousiaste supporters die hun renner komen aanmoedigen. We zoeken zowel vrijwilligers op de dag van de wielerwedstrijden, als voor de op- en afbouw van het parcours en de tenten.

Het criterium

 
Op zaterdag 27 augustus 1960 werd in Boortmeerbeek het wielercriterium voor beroepsrenners gereden. Officieel ging het om de "15de Grote Prijs van Boortmeerbeek", maar iedereen sprak over "het criterium". Voor de niet-wielerkenners onder ons: een criterium is een wedstrijd op een plaatselijk parcours dat vrij kort van afstand is en door de renners een flink aantal keren dient afgelegd. Een ideale formule voor de toeschouwer, die de renners en het koersverloop intens kan volgen.
 
Het criterium van Boortmeerbeek was eigenlijk een klassieker - onder de criteriums, wel te verstaan. Het werd georganiseerd door onze wielerclub "De Verenigde Sportvrienden", die opgericht was in juli 1943 en op 27 september van dat jaar al meteen uitpakte met haar eerste criterium voor beroepsrenners.
 
"De Verenigde Sportvrienden" vormden overigens niet de eerste "veloclub" in Boortmeerbeek. Vóór de Tweede Wereldoorlog was er al "Vlug en Vrij". Vermoedelijk opgericht anno 1930. Op (kermis-) zondag 30 september 1930 organiseerde "Vlug en Vrij" de "Grote Prijs Limonade Davos" voor nieuwelingen. Davos was het product van een klein Boortmeerbeeks limonadebedrijfje, opgezet door de van Haacht afkomstige Constant Steens. De eerste Boortmeerbeekse wielerclub zette haar activiteiten stop bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
 
Evenmin als "De Verenigde Sportvrienden" de eerste Boortmeerbeekse wielerclub was, mag de wedstrijd die deze club in 1943 op het getouw zette, als het eerste Boortmeerbeekse wielercriterium voor professionals worden bestempeld. Want wat verneem ik in het regionale weekblad De Haechtenaar van 15 juli 1939. Dat op zondag 30 juli de "Grote Prijs van Boortmeerbeek voor Beroepsrenners B.W.B." zou worden betwist, "ingericht door het gemeentelijk Feestkomiteit, met ondersteuning (van) Sigaretten Belga"!
 
De wedstrijd zou van start gaan "op de Dorpplaats" om half drie en over 135 kilometer lopen. De renners moesten "15 maal den omloop Dorp, Beringstraat, Leuvenschen steenweg, Haachtschen steenweg, Wespelaarsche baan" afleggen.

 "Uitdeeling der rugnummers en prijsuitdeeling in de Gildezaal. De kopers van het officieel programma hebben toegang tot de aankomstlijn. Onder de kopers van het officieel programma zal een Prachtig Rijwiel verlot worden".

 
"Deze koers is ten volle gelukt", berichtte De Haechtenaar in zijn nummer van 5 augustus 1939. "Te 2 1/2 uur werd aan 85 renners het vertreksein gegeven.
Er waren 15 ronden van 7 km. 800 af te leggen en het werd een zeer vinnige kamp". De wedstrijd werd gewonnen door Jozef Geets uit Hombeek, vóór Antoon Dignef,
op 50 meter, en Albert Francken, op 100 meter. Bij de twintig eersten die in De Haechtenaar genoemd worden, trof ik enkel nobele onbekenden aan.
Maar goed. Er was dus ook in 1939 al een criterium van Boortmeerbeek gereden.

Dat van 1960 mocht dan wel het vijftiende zijn dat "De Verenigde Sportvrienden" organiseerden, als we de puntjes op de i's zetten was het, voor wat Boortmeerbeek betrof, in feite de 16de editie.

 
Tijd om op een verkeerde beeldvorming te anticiperen. Het criterium van Boortmeerbeek viel niet te vergelijken met de prestigieuze na-Tour-criteria die op een aantal plaatsen in België en Nederland worden opgezet, en waarbij de wielerliefhebbers de vedetten - ja, zelfs die uit het buitenland -  uit de voorbije Ronde van Frankrijk in levende lijve kunnen aanschouwen.
 
Het Boortmeerbeekse criterium - in de regel betwist in de maand augustus - was van een bescheidener gehalte, al kwam er wel veel volk op af: het pakte niet uit met vooraf betaalde beroemdheden, maar trachtte met hoge bedragen aan prijzengeld een echte sportieve strijd te ontketenen.

Zoals de wielersport-redacteur van De Haechtenaar het al in 1949 formuleerde: "In de eerste plaats dienen de wakkere en durvende inrichters van Boortmeerbeek gelukgewenst; hun organisatie was echte propaganda voor de wielersport. Het is een wielerwedstrijd geworden die hoog boven het circusgedoe staat van de Ronde van Frankrijk-criteriums, en waar het betalend publiek spoedig den buik zal van vol hebben.

Het prijzenswaardig standpunt geen betaalde renners aan het vertrek te laten komen is voor de zoveelste maal een succes geworden; wie geld hebben wil moet er voor rijden. De prijzenlijst werd zo verdeeld, dat de deelnemers volgens hun prestatie rijkelijk beloond werden ".

 
Het vaste parcours van het criterium van Boortmeerbeek liep steevast door onze straat (de Beringstraat). De straat werd van het voet- en fietspad afgesloten met een ijzeren kabel. In elk geval was de straat autovrij en zodoende verheven tot een soort geheiligde plaats voor het koersgebeuren. De renners werden voorafgegaan door een auto-met-luidspreker die gesponsord werd door het uurwerkenbedrijf Pontiac en onophoudelijk de boodschap "Pontiac, tic-tac", de wereld instuurde. Later moest Pontiac plaatsmaken voor een ander merk van uurwerken en luidde de boodschap "Rodaniaaa…".
 
Het wielercriterium van 1960 was een bijzondere editie. Om verschillende redenen. Voor één keer stond er wel een rist bekende namen aan de start. Dat kwam omdat de Boortmeerbeekse brouwerij Het Sas in de jaren 1959-1960-1961 als sponsor optrad van één van de grote Belgische wielerploegen: Groene Leeuw - Sas - Sinalco. Fietsenconstructeur Groene Leeuw lag aan de basis van deze ploeg (en had ze in de voorafgaande jaren al gesponsord). De Boortmeerbeekse brouwerij Het Sas stond rond 1960 op het toppunt van haar commerciële succes: het was één van de voornaamste middelgrote brouwerijen van België. Sinalco was een Duitse frisdrank die in België door Het Sas werd verdeeld (of, onder licentie, geproduceerd).
 
Het Groene Leeuw-Sas-Sinalco-team telde tientallen renners in zijn rangen (naast beroepsrenners ook onafhankelijken, liefhebbers en veldrijders), en daar waren nogal wat coryfeeën van het toenmalige Belgische wielrennen bij: raspaarden als Tuur (Arthur) De Cabooter, Frans De Mulder en Noël Foré, om het maar bij de drie grootste namen te houden. Geen wonder dat de ploeg in de drie jaren dat Het Sas als sponsor optrad overwinningen in een reeks prestigieuze wielerwedstrijden wist te boeken: Parijs-Roubaix (Noël Foré, 1959), de Ronde van België (Armand Desmet, 1959 - Fons Sweeck, 1960), de Ronde van Vlaanderen (Arthur De Cabooter, 1960), de Ronde van Spanje (Frans De Mulder, 1960), het Kampioenschap van België (Frans De Mulder, 1960), de Omloop Het Volk (Arthur De Cabooter, 1961), enz.
 
In het gedenkwaardige jaar 1960 kwamen al die grote sterren uit de Sas-wielerploeg het criterium van Boortmeerbeek met hun deelname opluisteren! Naar ik vermoed lag het succes van de Sas-equipe zelfs aan de basis van het feit dat de Boortmeerbeekse wielerclub "De Verenigde Sportvrienden" anno 1960 nog eens met een criterium uitpakte, want dat was al sinds 1956 niet meer het geval geweest.
 
Uiteraard lieten de Sas-renners zich in het dorp van hun sponsor van hun beste kant zien, en beheersten ze de wedstrijd. De Waregemnaar Armand ("Manten") De Smet zegevierde, en vijf van zijn Sas-ploegmaats - onder wie de jonge Keerbergenaar Fons Sweeck en de vedetten Noël Foré en Frans Demulder - eindigden bij de eerste tien. Een collectief machtsvertoon.
 
Op de affiche van 1960 prijken de foto's van zes grote kampioenen van de Sas-ploeg: Frans De Mulder, Arthur De Cabooter, Armand Desmet, Noël Foré, André Messelis en Fons Sweeck.
 
Uiteraard bevat de affiche ook een schat aan historische informatie over het criterium van 1960. De renners dienden 45 maal "de omloop Wespelaarsebaan, Beringstraat, Bredepleinstraat, Hollestraat, Wespelaarsebaan" af te leggen - in totaal 117 kilometer. Vertrek en aankomst lagen in de Wespelaarsebaan, ter hoogte van de kruidenierswinkel van de weduwe Goethals. Die stond in de volksmond bekend als "Lin Pin". Ze was een zuster van de legendarische - in 1937 overleden - Boortmeerbeekse politicus "Pinneke" Mommens, en de weduwe van bakker Jef Goethals, die de eerste voorzitter van "De Verenigde Sportvrienden" was geweest.
 
"Inschrijvingen te zenden aan Th. Lodewijckx lokaal van de inrichtende club, 13 Dorpstraat, Boortmeerbeek tot en met 15 augustus". Op dat adres werden ook de "koersformaliteiten" afgehandeld. Die "Th. Lodewijckx", dat was coiffeur en cafébaas Theofiel Lodewijckx, beter bekend als "Fille Perrewet".
 
Het criterium van zaterdag 27 augustus 1960 was het laatste van de befaamde Boortmeerbeekse criteriums. Weliswaar organiseerden "De Verenigde Sportvrienden" in 1963 en 1966 nog wedstrijden voor beroepsrenners, maar dat waren geen criteriums, maar gewone wegwedstrijden. Ze startten en arriveerden wel in Boortmeerbeek, maar liepen over een uitgebreider parcours en de afgelegde afstanden bedroegen het dubbele van die van de vroegere criteriums. Het waren ook geen augustus-evenementen meer. De tijd van "het criterium van Boortmeerbeek" was voorbij.

 
 

 

Provinciale Kampioenschappen Vlaams - Brabant 2013

27-10-2012  15:20

De provinciale kampioenschappen voor 2013 zijn toegwezen als volgt :

Aspiranten : Stok-Kortenaken

Nieuwelingen : Hoeleden

Junioren : Asse-Relegem

Elite z/c & U23 : Molenstede

Dames alle categoriën : Boortmeerbeek

 
 

 

Wielerwedstrijd voor Aspiranten

26-03-2012  10:15

Op zondag 1 april richt KWC De Verenigde Sportvrienden een wedstrijd in voor aspiranten, zijnde rennertjes tussen 12 en 14 jaar oud.

In die wedstrijden wordt het competitieve nog ondergeschikt gesteld aan de opleiding tot renner,' vertelt secretaris Pieter Pauwels. 'We organiseren deze wedstrijd voor de twee keer op rij en dit aan de vaart in Boortmeerbeek. Vorig jaar namen ongeveer 100 renners, verdeeld over drie categorieën hieraan deel. In het verleden organiseerden we al het Provinciaal Kampioenschap en het Vlaams Kampioenschap voor Aspiranten op het 'Heike' en in de Audenhovenlaan.'

De 12-jarige aspiranten starten om 13u30 en rijden 18,9 km; de 13- jarigen starten om 15 uur voor 24,3 km; om 16u30 starten tenslotte de 14-jarige aspiranten om 29,7 km af te leggen. Wil je hen zien voorbij flitsen, dan kan dat aan de Aarschotsebaan (aan de samenloop met de linker- vaartdijk), Rijkenhoekstraat, Blokstraat, rond punt bibliotheek, Bieststraat en Vaartdijk.

De eerste drie krijgen een beker. Alle deelnemers krijgen bovendien nog een goodiebag en natuurlijk de gegeerde medaille.

 
 

 

GEZOCHT: Medewerkers!

01-01-2012  08:40

De organisatie van wielerwedstrijden vergt heel wat voorbereiding, maar ook tijdens het evenement zelf zijn vele helpende handen nodig.

Om alles in goede banen te leiden krijgen we steeds de hulp van enkele vrijwilligers die samen van dit evenement een succes maken.

Heb je interesse om ook de handen uit de mouwen te steken en mee te werken aan de organisatie van de wielwedstrijden die KWC De Verenigde Sportvrienden organiseert?

Neem dan contact op met Jos Verbiest ( 016/ 48 02 17 of 0472/ 71 95 25 )

 
 

 

Opnieuw Provinciaal Kampioenschap in Boortmeerbeek

12-11-2011  09:30

Op dinsdag 1 mei 2012 is Boortmeerbeek weer de arena voor de strijd om de medailles van het Provinciaal Kampioenschap (PK) wielrennen Vlaams-Brabant voor Dames.

Begin november werd door het comité van de Vlaams Brabantse Wielerbond beslist dat wielerclub de Verenigde Sportvrienden uit Boortmeerbeek deze organisatie op zich mocht nemen.

Op de, voor die gelegenheid, open omloop zullen de dames het beste van zichzelf geven om met de titel van provinciaal kampioen aan de haal te gaan.

Onder de deelnemers bevinden zich alvast 3 "bekende" Boortmeerbekenaars: Evelien Deltombe , Paulien en Celien Deltombe .

 
 

 

3de Kampioenschap van Boortmeerbeek

27-08-2011  19:15

Zaterdag 27 augustus is het 3e Kampioenschap van Groot-Boortmeerbeek.
Dit jaar wordt het verreden in Schiplaken, in de Lievekensbossen.

Start is om 18u30, de wedstrijd duurt een klein uurtje.

Joeri Deleebeeck verdedigt z’n titel, Pol Deleebeeck en Eddy de Laet zullen strijden voor een eerste plaats bij de categorie 50+.

Spanning verzekerd, supporters zijn altijd welkom!

 
 

 

Jaarlijks eetfestijn seingevers 

22-11-2010  09:05

Op Vrijdag 19 november houd de Koninklijke Wielerclub De Verenigde Sportvrienden vzw hun jaarlijkse souper ter afsluiting van het wielerjaar 2010.

De club is verantwoordelijk voor het inrichten van wielerwedstrijden in en rond Boortmeerbeek, waarvan traditioneel wedstrijden voor plaatselijke renners op het programma staan. Zo hadden we begin mei een wielerwedstrijd voor Dames Jeugd en Nieuwelingen, eind mei een wedstrijd voor Aspiranten en verder op het seizoen een wedstrijd voor nieuwelingen gevolgd door het 3de kampioenschap van Boortmeerbeek voor dorpelingen eind augustus.

Als klein bedankje voor de vaste medewerkers en vrijwilligers trakteert het clubbestuur elk jaar op een etentje, steevast half november.

De vele vrijwilligers worden die avond extra in de bloemetjes gezet voor hun onvoorwaardelijke inzet.

 
 

 

Kampioenschap van Boortmeerbeek

10-08-2010  18:45

2DE KAMPIOENSCHAP VAN BOORTMEERBEEK

Na het succes van de eerste editie van het Kampioenschap van Boortmeerbeek voor dorpelingen ( tijdens jaarlijkse kermis van 26 september).

Kan ik u met fierheid melden dat er een 2de editie zal plaatsvinden.

En dit voor de eerste keer in Schiplaken. We plaatsen het kampioenschap van Boortmeerbeek samen met onze Junioren koers in het kader van de ronde punt feesten.

Naar jaarlijkse gewoonte , tijdens het laatste weekend van augustus heeft Harmonie De Eendracht hun ronde feesten. .

Daarom zal op zaterdag 28 augustus ons wielergebeuren daar plaats vinden. Wij hopen u allen te mogen aanmoedigen.

Let op dit kampioenschap is enkel voor inwoners van GROOT - BOORTMEERBEEK!

De start is voorzien in de blokstraat te schiplaken aan de feesttent.

De omloop bedraagt 1,8 km. Het betreft hier om een VOLLEDIG GESLOTEN OMLOOP!!

Iedere deelnemer heeft prijs. Klassement volgens leeftijdscategorie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Teken van goed bestuur of vaandelvlucht 

01-10-2009  11:23

Het rommelt in Boortmeerbeek. Nee, niet zozeer in Wielerclub De Verenigde Sportvrienden als wel daarrond, aan de togen van de plaatselijke café’s.

Ik hoor allerlei verhalen, vergissingen, veronderstellingen, heimelijk gegniffel en zelfs leedvermaak over onze club.

Daarom even alles op een rij :

Het bestuur van Wielerclub De Verenigde Sportvrienden werd de afgelopen 2 jaar, na het ontslag van een 3 tal leden, fel uitgedund.

Bovendien vonden we te weinig kandidaten om deze vrijgekomen functies te bemannen.

Daarom werd tijdens een bestuursvergadering beslist de jaarlijkse algemene vergadering van de vzw, die zal gehouden worden in oktober 2009 te wijden aan de organisatie van de club.

Zoals in elke vzw dienen de mandaten en bestuursfuncties jaarlijks verlengd of opengesteld te worden, wat bij deze ook gebeurt.

Wij stellen dus een aantal functies vacant waarvoor wij kandidaten zoeken.

Goed besturen betekent op langere termijn denken. Als er een aantal medewerkers een stapje terug zetten, dient er vandaag gehandeld te worden.

Kandidaturen kunnen ons per mail (info@wielerclubdeverenigdesportvrienden.be)

of schriftelijk ( Korenweg 3 - 3190 Boortmeerbeek) bezorgd worden.

Vandaag dienen mensen recht te staan die in Wielerclub De Verenigde Sportvrienden mee een actieve en positieve rol willen spelen en die de opgebouwde resultaten willen bestendigen. En dit niet alleen aan de toog waar nog steeds de beste stuurlui ( aan wal) staan. 

Het huidige bestuur pleegt dus geen vaandelvlucht en zal het moeizaam opgebouwde succes van onze club zeker niet laten verloren gaan.

Ze hebben wel dringend versterking nodig, een frisse wind, nieuwe ideeën.

Dit noemt men : een teken van goed besturen!

 
 

 

Kampioenschap van Boortmeerbeek

29-09-2009

1ste Kampioenschap van Boortmeerbeek

Op zaterdag 26/09 werd voor de eerste keer een wielerwedstrijd voor inwoners georganiseerd door Wielerclub De Verenigde Sportvrienden.

Een wedstrijd over 35 km met start en aankomst aan café De Rode Molen.

Winnaar van deze eerste editie werd de 33-jarige Kenneth Silverans die in de eindfase zijn medevluchter Andy Cloetens nog kon afschudden.

De spurt voor de derde plaats in de achtervolgende groep werd gewonnen door Marc Deltombe.

 
 

 

Doorzoek de website

© 2017 Alle voorbehouden door Koninklijke Wielerclub De Verenigde Sportvrienden vzw.